Hulp bij rijangst

Referenties

Bijrijdersangst

  

Nadat ik dertig jaar geleden bij een aanrijding betrokken ben geweest, is er bij mij bijrijdersangst ontstaan.

Vanaf dat moment hield ik alles in de gaten als ik naast iemand in de auto zat en schrok ik van alles om mij heen, dit heeft vaak tot stress situaties geleidt. Voor mij niet fijn, maar ook zeker niet voor degene die  de auto bestuurde.

Mijn dochter maakte mij erop attent dat Bas Verstraeten mensen begeleidt die kampen met angsten in de auto.
Naar aanleiding daarvan heb ik een afspraak gemaakt voor een intake gesprek met Bas en een week later ben ik begonnen met de eerste rit als bijrijder in zijn auto.
We hebben een uur door Amsterdam gereden en daardoor kreeg Bas een goed beeld van mijn problematiek.
Ook ikzelf werd mij er heel goed van bewust waar ik mee bezig was als ik naast iemand in de auto zat, het was af en toe gewoon lachwekkend.

In totaal heb ik vier ritten als bijrijder bij Bas in de auto gezeten, waarbij ik elke keer een opdracht kreeg tijdens de rit.
De opdrachten hielden in grote lijnen in dat ik mijn aandacht op andere zaken dan het verkeer moest richten.
Na elke rit met Bas zat ik bij andere mensen al een stuk rustiger in de auto.

Bas werkt samen met een psycholoog die volgens de EMDR methode werkt, een behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.
Na de derde rit met Bas ben ik daar één keer voor een consult geweest.

De eindconclusie is dat ik in een korte tijd over mijn bijrijdersangst heen ben gekomen en dat ik nu heel relaxt naast iemand in een auto kan zitten.

Ik had dit niet zo snel verwacht en ik ben dan ook heel blij dat ik met Bas Verstraeten in contact ben gekomen.

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rijangst.

 

In minder dan vijf maanden ben ik grotendeels van mijn rijangst afgekomen. Autorijden zal niet mijn grote hobby worden, maar ik kan mij nu wel weer probleemloos in het verkeer bewegen. Door  oefening en succeservaring zal dit nog beter worden verwacht ik.

Het was een heel mooi proces, waarin ik in meerdere opzichten een persoonlijke ontwikkeling heb doorgemaakt. Vooral mijn zelfvertrouwen is toegenomen.

Allereerst moest ik erkennen dat mijn angst mij teveel belemmerde en dat ik daar vanaf wilde. Ik had voornamelijk angst op de snelweg, bij het inhalen van vrachtauto’s. Ik hobbelde soms kilometers achter een vrachtwagen aan. De bochten nam ik zeer krampachtig, vond ik zelf. Ook zat ik zeer verkrampt in mijn eigen auto naast een van mijn dochters die beiden recent hun rijbewijs hebben gehaald. Ik stelde vast dat ik voor hen een slecht voorbeeld was en besloot mij te wenden tot Bas voor rijangstbegeleiding.

Zijn werkwijze bleek heel zorgvuldig en respectvol te zijn, tot mijn opluchting. Dit was zeer belangrijk, want ik voelde mij behoorlijk kwetsbaar. Vanaf het begin had ik het gevoel dat ik op Bas’ ervaring en aanpak kon vertrouwen. 

De lesauto zonder L aan de buitenkant was prettig.

Elke les begon met een gesprek met een kopje koffie. Dat leek mij aanvankelijk wat overdreven, maar bleek toch een heel essentieel onderdeel in de begeleiding. Ik hield per les op verzoek van Bas een logboekje bij over wat ik geleerd had en hoe ik me daarbij voelde. Bas maakte onderscheid tussen reële angst, die normaal is in het verkeer, en irreële angst, zoals ik had.  Een ander belangrijk onderdeel tijdens de koffie  was de  informatieverschaffing. Ik kreeg telkens een beetje informatie, de ene keer over klaverbladen, dan weer over bewegwijzering, over ABS,  enz.

Het grootste deel van de les bestond natuurlijk uit het opbouwen van de praktische rijvaardigheden. Duidelijk en eenvoudig gaf Bas zijn instructies, met een goede opbouw in de moeilijkheden. Bas houding tijdens de lessen was beheerst, rustig en weloverwogen, met onderkoelde humor. Elke les werd zo een succesvolle ervaring.  Na een aantal lessen stapten we over in mijn eigen auto. En een vrachtauto in te halen bleek ook geen probleem meer.

Bas stemde steeds goed af met mijn wensen en verwachtingen. Ik kon zelf aangeven wat ik in de lessen belangrijk vond om te oefenen en Bas paste dat in de lessen wanneer hij meende dat ik eraan toe was.

Al met al ben ik erg blij dat ik de stap genomen heb en tot deze lessen ben overgegaan.

Ik nam aan den lijve waar dat de pijn in mijn buik en de kramp in mijn bovenbenen in de loop van de lessen steeds minder werd. Mijn zelfvertrouwen is vergroot. Dit zet ook door op andere terreinen.

Deze investering in jezelf kan ik ieder die met deze problemen kampt van harte aanraden! 

Na enige tijd met rijangst te hebben geleefd, besloot ik rijlessen te nemen (ook op advies) van mijn psycholoog. Zij bracht mij in contact met Bas. Het was voor mij niet om de hoek en vooral in het begin sprak ik wekelijks met hem af. Het heeft mij veel tijd gekost, maar het was 100% de moeite waard. Ik ben zo ontzettend blij dat ik de keuze heb gemaakt om bij hem lessen te gaan volgen.

Hij heeft mij de moed en het vertrouwen gegeven om mijn rijangst aan te kunnen. Zijn begeleiding is opbouwend en sterk. Hij voelde aan wat ik nodig had, maar blijft heel nuchter en ziet het als iets wat je kan overwinnen. Hij heeft mij veel trucjes geleerd en adviezen gegeven om ook thuis aan de slag te gaan.

 

Ik heb heel veel aan hem gehad en ben ook echt met sprongen vooruit gegaan. Ik heb nu de moed om het zelf te doen, mijn grenzen op te zoeken en mijn rijangst volledig te overwinnen.

 

Bas bedankt!!

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

        

Doordat ik al geruime tijd last had van diverse vormen van angsten, waaronder met name rijangst, ben ik in behandeling gegaan bij angstbehandelcentrum IPZO, psychologe Janneke Koopman van Praktijk de Bovenkamer te Bussum. Zij verwees mij na een aantal sessies (waar ik overigens erg tevreden over was) naar Bas teneinde de opgedane kennis en oefeningen in de praktijk te brengen als ook aanvullende kennis en tips van Bas te ontvangen.

Tijdens een prettig intakegesprek zijn o.a. mijn specifieke angsten, te weten rijden over hogere en lange bruggen en viaducten,  alsmede heuvels en bergen besproken.

Hierna volgden circa 10 sessies, waarbij bewust laagdrempelig werd gestart; dit om het zelfvertrouwen te vergroten. Vervolgens zijn we ook een aantal specifieke bruggen en viaducten over gegaan. Wat ik tijdens deze sessies als erg prettig heb ervaren is dat Bas mij tijdens de ritten op mijn (relatieve) gemak kon stellen, zodat ‘de hindernissen’ met minder spanning genomen konden worden. Ook de tips en oefeningen om zo veel mogelijk te ontspannen tijdens het rijden spraken mij erg aan. Het resultaat is dat ik nu in staat ben om vrijwel angstvrij en behoorlijk ontspannen te rijden langs de snelwegen met bruggen en viaducten. Maar sowieso is nu autorijden in het algemeen prettiger dan voorheen. En dit allemaal mede dank zij de goede en persoonlijke aanpak van Bas!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bas Verstraeten | Rijschool De Graven | info@hulpbijrijangst.nl | 06 28 44 09 11